اینورتر جوشکاری یا دستگاه جوش، از ضروری ترین ابزارها برای انجام عمل جوشکاری است. اینورتر جوشکاری با تولید گرمای زیاد، قطعات فلزی را ذوب می کند و باعث اتصال این قطعات به هم می شود. با این وجود، هیچ اینورتر جوشکاری واحدی وجود ندارد که برای انجام کلیه پروژه های جوشکاری مناسب باشد. برای بررسی انواع مختلف تکنیک ها و روش های جوشکاری همراه مستر ابزار باشید
جوشکاری شامل فرآیند پیوستن دو ماده به هم مانند فولاد، آلومینیوم، برنج، استیل ضد زنگ، پلاستیک و یا پلیمر است. از منابع مختلف انرژی مانند شعله گاز، قوس الکتریکی، لیزر، پرتوی الکترونی، نیروی اصطکاک و یا فرا صوت می توان برای جوشکاری مواد استفاده کرد. فرآیند های مختلف جوشکاری مانند جوشکاری قوس الکتریکی، جوشکاری گازی و جوشکاری TIG وجود دارند که در این مقاله به آنها می پردازیم.
روش های جوشکاری : جوشکاری میگ (MIG)
جوشکاری MIG به معنای جوشکاری گاز بی اثر فلزی است. به این روش همچنین GMAW یا جوشکاری قوسی با گاز محافظ نیز گفته می شود. در این روش از الکترود جوشکاری بر روی قرقره ای استفاده می شود که با سرعت ثابت تغذیه می شود. قوس توسط یک جریان الکتریکی بین فلز پایه و سیم ایجاد می شود. این روش برای اتصال آلومینیوم با سایر فلزات غیر آهنی و همچنین برای اتصال آلیاژ ها با فلزات استفاده می شود.
پاشش بسیار کمی در این نوع جوشکاری وجود دارد. این روش از سایر روش های سنتی مانند روش جوشکاری با قوس الکتریکی دستی سریع تر است و در آن سیم الکترود و گاز محافظ به تفنگ جوش تغذیه می دهند. منبع برق ثابت برای جوشکاری فولاد یا آلومینیوم مورد نیاز است. این نوع جوشکاری عمدتاً در صنایع ورق سازی مورد استفاده قرار می گیرد؛ از این رو در صنعت خودرو به شدت مورد استفاده قرار می گیرد. تجهیزات مورد نیاز عبارتند از: یک تفنگ جوشکاری، منبع گاز محافظ و یک سیم الکترود.
ویژگی های این روش عبارتند از:
- ساده ترین روش برای یادگیری
- سرعت جوش بالا
- عملکرد خوب با فلزات نازک و ضخیم
- تمیزی بیشتر و بدون خاکستر
روش های جوشکاری : جوشکاری تیگ (TIG)
جوشکاری TIG به معنی جوشکاری گاز بی اثر تنگستن است. فلزات واکنشی پذیر مانند منیزیم و آلومینیوم را می توان با این فرآیند به هم اتصال داد. جوشکاری به صورت دستی انجام و اکسیداسیون نیز مهار می شود. در این روش به یک الکترود تنگستن غیر مصرفی و یک ماده پرکننده احتیاج داریم. از آنجا که از سپر گاز بی اثر برای محافظت استفاده می شود، این نوع جوشکاری بسیار تمیز است. فلزات نازک را نیز می توان با این نوع جوش به خوبی اتصال داد. برای جوشکاری آلومینیوم، آلیاژهای منیزیم، فولاد، فولاد ضد زنگ، مس، برنج و تیتانیوم استفاده می شود.
ویژگی های این روش عبارتند از:
- با بخش های نازک آلیاژ فولاد، فولاد ضد زنگ و فلزات غیر آهنی مانند آلومینیوم، منیزیم و آلیاژهای مس به خوبی کار می کند
- جوش های دقیق و با کیفیت بالا
- مهره های جوش با ظاهر خوب
- امکان تنظیم گرمای ورودی در هنگام جوشکاری به وسیله کنترل پایی
روش های جوشکاری : جوشکاری با الکترود دستی پوشش دار (SMAW)
جوشکاری SMAW یا MMA یا STICK برای جوشکاری فولاد، استیل ضدزنگ و چدن استفاده می شود. در این نوع جوشکاری از یک الکترود مصرفی که با شار پوشیده شده است استفاده می شود. جریان الکتریکی توسط منبع تغذیه جوشکاری تأمین می شود. این امر به ایجاد قوس الکتریکی بین الکترود و فلزاتی که به هم وصل شده اند کمک می کند. پوشش شار از هم پاشیده می شود و منجر به پدید آمدن گاز محافظ می شود و این گاز محافظ، محل جوش را در برابر هرگونه ناخالصی محافظت می شود. تجهیزات مورد نیاز برای این نوع جوشکاری عبارتند از منبع تغذیه مداوم، الکترود، نگهدارنده الکترود و گیره کار.
ویژگی های این روش عبارتند از :
- سازگار با بیشتر آلیاژها یا اتصالات
- قابل استفاده در داخل و خارج از منزل
- سازگاری با فلزات زنگ زده و کثیف
- مناسب برای فلزات ضخیم تر
- مقرون به صرفه
روش های جوشکاری : جوشکاری قوسی توپودری (FCAW)
جوشکاری FCAW یا جوشکاری قوس الکتریکی با سیم توپودری مصرفی، به دستگاه های جوشکاری تغذیه شونده با سیم نیاز دارد. در این فرآیند فلزات گرم و ذوب می شوند و سپس به هم می پیوندند. اتصال توسط سیم الکترود لوله ای قابل مصرف انجام می شود. منبع برق ثابت برای این روش مورد نیاز است. در این روش، جوشکاری با سرعت انجام می شود و قابل حمل نیز می باشد. بنابراین، بهترین استفاده در صنعت ساخت و ساز را دارد و عموماً در فولاد، فولاد ضد زنگ و فلزات زنگ زده استفاده می شود.
ویژگی های این روش عبارتند از :
- عملکرد خوب در فضای باز و در شرایط باد
- عملکرد خوب روی فلزات کثیف و زنگ زده
- مناسب برای جوشکاری خارج از موقعیت
- میزان رسوب فلز بالا
برای جوش دادن دو نوع ماده با یکدیگر، باید انواع اینورتر جوشکاری به صورت صحیح انتخاب شود؛ در غیر این صورت، نتیجه آن چیزی نخواهد بود که انتظار داشته باشید. شما باید بدانید که چه هدفی دارید. سپس باید نوع اینورتر، منبع تغذیه مورد نیاز و وسایل و لوازم جانبی دیگری مانند کلاه جوش، دستکش مخصوص جوش، عینک و پرده جوش که ممکن است برای دستگاه جوش مورد نیاز باشد را انتخاب کنید.
ملاحظات انتخاب اینورتر جوشکاری
علاوه بر دانستن روش و تکنیک جوشکاری، انتخاب اینورتر جوشکاری مناسب نیاز به در نظر گرفتن چند نکته مهم دارد:
کیفیت جوش: اگر به جوشکاری باکیفیت نیاز دارید، می توانید دستگاه جوش با تکنیک TIG را انتخاب کنید. اگر شما نیاز به ایجاد یک جوش قوی بین فلزهای زنگ زده یا کثیف دارید، می تواند دستگاه جوش با تکنیک SMAW را در نظر بگیرید.
شرایط جوشکاری: شرایط نامناسب فضای باز مانند باد، به تکنیک جوشکاری STICK یا FCAW نیاز دارد. این امر ممکن است در محل های ساخت و ساز یا حمل و نقل دریایی رخ دهد.
ضخامت فلز: در حالی که می توانید از دستگاه های جوشکاری با تکنیک STICK برای فلزات ضخیم استفاده کنید، فلزات نازک به تکنیک های MIG یا TIG نیاز دارند. صنعت ساخت خودرو شامل جوش های زیاد فلزات نازک است.
نوع فلز: دستگاه های جوش با تکنیک TIG با تمام فلزات یا آلیاژها به جز چدن به خوبی کار می کنند. تکنیک MIG برای فولاد، فولاد ضد زنگ و آلیاژهای آلومینیوم ایده آل است. روش استیک به بهترین شکل روی فولاد، فولاد ضد زنگ و چدن کار می کند.
تبحر جوشکار: اگر تازه آموزش جوشکاری را شروع کرده اید، یک دستگاه ساده مبتنی بر روش MIG ایده آل است. اگر پیشرفته هستید و کار جوشکاری به نیروی بیشتری نیاز دارد، ممکن است بخواهید از دستگاه TIG با تکنولوژی بالا استفاده کنید.
منبع برق AC/DC: فولاد و فولاد ضد زنگ معمولاً با خروجی DC جوش داده می شوند. آلومینیوم و منیزیم با خروجی AC به بهترین شکل جوش داده می شوند. در صورت جوشکاری انواع مواد، دستگاه جوشکاری ترکیبی AC / DC را انتخاب کنید.
چرخه وظیفه منبع برق جوشکاری: چرخه وظیفه مدت زمانی است که می توانید بدون نیاز به نگرانی در مورد گرم شدن یا سوختن منبع انرژی، به جوشکاری بپردازید. در حالی که یک جوشکار تازه کار فقط به یک چرخه کار 20 درصدی نیاز دارد، ممکن است یک جوشکار حرفه ای از دستگاه جوشکاری TIG استفاده کند که دارای چرخه 100 درصدی است. در اکثر تنظیمات، چرخه های وظیفه 40٪-60٪ کافی است.
منابع : tws.edu و everlastgenerators.com | ترجمه اختصاصی مستر ابزار